בייג'ין, 22 במאי, 2023 /PRNewswire/ — זה לא מקרי ששיאן נבחרה לארח את הכינוס הפומבי הראשון בין ראשי המדינות של סין וחמשת המדינות מרכז אסיה מאז כוננו הקשרים הדיפלומטיים ביניהן לפני 31 שנים.
לפני למעלה מ-2,100 שנה, ג'אנג צ'יאן, שליח משושלת האן, נסע למערב מצ'אנג'אן, כיום העיר שיאן בצפון-מערב סין, ופתח את הדלת לידידות וחילופי דברים בין סין למרכז אסיה.
ביום שישי, נשיא סין, שי ג'ינפינג, נשא נאום מרכזי בפסגת סין-מרכז אסיה שהתקיימה בנקודת ההתחלה של דרך המשי העתיקה, כאשר הוא נזכר בידידות בת אלפי השנים ומברך את היחסים על היותם גדושים במרץ ובחיוניות בעידן החדש.
בהסבר כיצד לבנות קהילה סין-מרכז אסיה בעלת עתיד משותף, שי הדגיש את הצורך בתמיכה הדדית, פיתוח משותף ושמירה על הביטחון האוניברסלי וידידות הנצחית.
הנשיא הקזחי קאסם-ג'ומארט טוקאייב, נשיא הקירגיזי סאדיר ג'פארוב, נשיא הטג'יקי אמומאלי רחמון, נשיא טורקמניה סרדר ברדימוחמדוב והנשיא האוזבקי שוואקט מירזייוב השתתפו בפסגה מיום חמישי עד יום שישי.
במהלך הפגישות או השיחות שלהם עם שי, המנהיגים הביעו אמון ונחישות להגברת שיתוף הפעולה עם סין, והביעו את תמיכתם ביוזמות הפיתוח, הביטחון והציוויליזציה העולמיות שהוצעו על ידי סין.
קביעת הקצב לשיתוף הפעולה במסגרת BRI
יוזמת החגורה והדרך (BRI), במרכז אסיה החלה; בנאום שנשא באוניברסיטה על שם נזרבייב בקזחסטן בספטמבר 2013, שי הציע, בפעם הראשונה, לבנות את החגורה הכלכלית של דרך המשי. חודש לאחר מכן, הוא הציע לבנות את דרך המשי הימית של המאה ה-21 באינדונזיה.
"במהלך העשור האחרון, סין ומדינות מרכז אסיה עבדו בשיתוף פעולה הדוק כדי להחיות את דרך המשי במלואה ולהעמיק באופן פעיל את שיתוף הפעולה המכוון לעתיד, ולנווט את היחסים שלנו בעידן החדש", ציין שי בנאומו.
הוא המשיך לברך את הכביש המהיר סין-קירגיזסטן-אוזבקיסטן, הכביש המהיר סין-טג'יקיסטן, צינור הנפט הגולמי סין-קזחסטן וצינור הגז סין-מרכז אסיה כדרך המשי של ימינו, ואת רכבות המשא סין-אירופה, המשאיות והטיסות, הן שיירות הגמלים של ימינו.
בנוסף לתחומי שיתוף הפעולה המסורתיים, סין ומרכז אסיה צריכות ליצור מנועים חדשים לצמיחה בתחום הפיננסים, החקלאות, הפחתת העוני, פיתוח ירוק ודל פחמן, שירות רפואי, הבריאות והחדשנות הדיגיטלית, אמר שי.
הסחר של סין עם חמשת המדינות הגיע להיקפים של 70 מיליארד דולר בשנת 2022, עלייה של יותר מ-100 מאז נוצרו הקשרים הדיפלומטיים. לפי משרד המסחר הסיני, נכון לסוף מרץ, מלאי ההשקעות הישירות של סין במרכז אסיה עמדו על למעלה מ-15 מיליארד דולר.
עובדים יחד למען השלום המתמשך
לאחר שחמש מדינות מרכז אסיה הכריזו על עצמאות ב-1991, סין הייתה בין המדינות הראשונות שהכירו בריבונותן וכוננה איתן יחסים דיפלומטיים. מאז, סין והמדינות יצרו ברציפות שותפויות אסטרטגיות.
בפסגה של יום שישי, שי שב והדגיש כי יש לשמור על הריבונות, הביטחון, העצמאות והשלמות הטריטוריאלית של מדינות מרכז אסיה, לכבד את בחירת דרכי הפיתוח של העם שלהן, ולתמוך במאמציה לשלום, הרמוניה ושלווה.
"חשוב שנפעל על פי יוזמת הביטחון העולמית ונעמוד איתנים כנגד הניסיונות מבחוץ להתערב בענייני הפנים של המדינות באזור או לחולל מהפכות צבע", הדגיש.
לפי המנהיג הסיני, סין ומרכז אסיה, צריכות להמשיך להחזיק באפס סובלנות לשלושת כוחות הטרור, הבדלנות והקיצוניות ולשאוף לפתרון בעיות הביטחוניות באזור.
חיזוק הדיאלוג בין התרבויות
ביום חמישי בערב צפו המנהיגים גם במופע אמנותי, שבו רקדנים לבושים בתלבושות לוחמי טרקוטה צעדו בקצב התופים, בסימן פתיחת שנת התרבות והאמנות של עמי סין ומרכז אסיה ופסטיבל האמנויות לנוער של סין-מרכז אסיה.
עובדי תרבות המעבירים מסרים של ידידות כמו היזמים המחפשים הזדמנויות עסקיות, עובדי הבריאות הנלחמים ב-COVID-19 וסטודנטים הבינלאומיים העוסקים בלימודים נוספים הם שגרירי הרצון הטוב של ימינו, אמר שי ביום שישי.
אוניברסיטאות סיניות רושמות יותר סטודנטים ממרכז אסיה, ומטפחות הבנה הדדית וזיקה רבה יותר באמצעות חילופי נוער. לפני מגיפת COVID-19, סטודנטים ממרכז אסיה הלומדים בסין היו עדים לצמיחה השנתית של למעלה מ-12 אחוזים בין השנים 2010 ל-2018.
כדי לקדם את הדיאלוג בין התרבויות, סין תמשיך לספק מלגות ממשלתיות למדינות מרכז אסיה ולפתוח שירותי רכבת מיוחדים לתיירות התרבותית במרכז אסיה, בין היתר, הודיע שי.
"חשוב שניישם את יוזמת הציביליזציה הגלובלית, נמשיך את הידידות המסורתית שלנו ונשפר את חילופי האנשים בין עמים", אמר.