ועידת האומות המאוחדות לסחר ופיתוח (UNCTAD) השמיעה אזעקה למעבר מהיר וכוללני לעבר תעשייה ימית ירוקה. הסקירה של UNCTAD על התחבורה הימית 2023, שהושקה ערב יום הימי העולמי, מדגישה את הצורך הדחוף במקורות אנרגיה נקיים, טכנולוגיות דיגיטליות חדשניות ומעבר הוגן להתמודדות עם טביעת הרגל הפחמנית העולה ואי הבהירות הרגולטורית הפוקדת את מגזר הספנות.
המייצג 80% מדהים מהסחר העולמי בנפח, מגזר הספנות תורם גם לכמעט 3% מפליטת גזי החממה העולמית. באופן מדאיג, פליטות אלו עלו ב-20% בעשר השנים האחרונות. בהתייחסה לכך, הדגישה מזכ"לת UNCTAD, רבקה גרינשפן, "העולם הימי חייב לתעדף שחרור פחמן מבלי לפגוע בהתרחבות כלכלית. יצירת איזון בין קיימות אקולוגית, עמידה ברגולציה וצרכים כלכליים היא הבסיס להבטחת עתיד ימי משגשג, שוויוני וחזק".
כאשר מתחילה הספירה לאחור לוועידת האקלים המרכזית של האו"ם (COP28) באיחוד האמירויות, UNCTAD מדגישה שינוי פרדיגמה לאנרגיה נקייה יותר עבור ספינות. הגוף דוגל במעבר בריא לסביבה, שוויוני מבחינה חברתית, כולל מבחינה טכנולוגית והרמוני עולמי. בסיס להצלחה, לפי הארגון, הוא שיתוף פעולה עולמי, פעולות רגולטוריות מהירות והשקעות משמעותיות בטכנולוגיה ירוקה ובציים.
בעוד המומנטום לקראת דלק ירוק מתחיל, עם עצום של 99% מצי העולם עדיין על דלק מסורתי, יש שביב של תקווה. 21% מעודדים מכלי השיט החדשים שהוזמנו מתוכננים לחלופות דלק נקיות יותר. אף על פי כן, האבולוציה הירוקה הזו נושאת תג מחיר גבוה. הממצאים של UNCTAD מצביעים על השקעה עצומה של 8-28 מיליארד דולר בשנה כדי להאיר את הציים עד 2050. יתרה מכך, סכום ענק של 28-90 מיליארד דולר בשנה יהיה חיוני כדי לסלול את הדרך לתשתית דלק ניטרלית לחלוטין של פחמן עד אמצע מֵאָה. המעבר השאפתני הזה יכול להעלות את עלויות הדלק בשיעור של עד 100%, ועלול להשפיע על מדינות אי קטנות תלויות ימיות ועל מדינות לא מפותחות.
כדי ליישר את מגרש המשחקים, UNCTAD דוגלת בסביבה רגולטורית עקבית גלובלית, המבטיחה שכל כלי השיט יוחזקו באותם סטנדרטים. Shamika N. Sirimanne, ראש הטכנולוגיה והלוגיסטיקה של UNCTAD, הציע, "תמריצים פיננסיים, כגון היטלים הקשורים לפליטות משלוח, יכולים להניע דלקים חלופיים לקדמת הבמה ולצמצם את פער המחירים עם דלקים מסורתיים. קרנות כאלה יכולות גם לתעל השקעות לנמלים באזורים פגיעים, תוך התייחסות לחוסן האקלים, שיפורי סחר ואינטגרציות דיגיטליות".
למרות צניחה קלה בסחר הימי ב-2022, התחזיות לשנת 2023 שוריות, צופים צמיחה של 2.4%. בנוסף, הסחר במכולות, שהתכווץ ב-3.7% בשנה שעברה, מוכן להתרחבות של 1.2% השנה, עם מסלול צמיחה חזק של 3% עד 2028. גורמים חיצוניים שונים, כולל אירועים גיאופוליטיים, הניעו את היקפי הסחר בנפט וגז ב-2022 , מה שמוביל לתחייה בתעריפי ההובלה במכליות.
עם זאת, שיעורי הצובר היבש נותרו תנודתיים, מושפעים מביקוש משתנה, צווארי בקבוק בנמל ודפוסי מזג אוויר בלתי צפויים. בעצם, הקריאה ההבהרה של UNCTAD לשינוי ירוק בספנות הגלובלית היא מגדלור למחויבות מאוחדת והתערבויות מדיניות כדי להתמודד עם החששות האקולוגיים ההולכים וגדלים של התעשייה הימית. אמצעים מהירים, נועזים ושיתופיים הם חשיבות עליונה לפיסול אופק ימי ירוק, גמיש ופורח.