בגילוי מדאיג, יותר מ-100 דולפינים הגיעו לסופם הטראגי ביערות הגשם באמזונס בברזיל עקב הבצורת הקשה ביותר באזור, יחד עם טמפרטורות מים צורבות. מכון Mamirauá לפיתוח בר קיימא , מוסד מחקר מכובד הממומן על ידי משרד המדע, הטכנולוגיה והחדשנות הברזילאי , חשף את הדולפינים חסרי החיים הללו באגם טפה.
אינדיקציות מוקדמות של מומחים במכון מצביעות על קשר חזק בין הטמפרטורות הקיצוניות, המגיעות עד 102 מעלות פרנהייט, לבין הבצורת האחרונות באמזונס, שיצרו את האסון הזה. זה לא ההרס האקולוגי היחיד: גם אלפי דגים נכנעו באגם טפה. יער הגשם של האמזונס, הידוע במגוון הביולוגי שאין שני לו, הוא מקלט לאינספור מינים. נהר האמזונס, המתפתל דרכו, עומד בתור נתיב המים הגדול ביותר של הגלובוס.
עם זאת, הסביבה הבתולית של האמזונס עומדת בפני איומים חמורים. התערבויות אנושיות ודפוסי מזג אוויר קיצוניים לאחרונה נשמעו פעמוני אזעקה. מתוך הכרה בדחיפות, הכריזה מדינת אמזונס על מצב חירום סביבתי בחודש שעבר, ואחריו אסטרטגיית תגובה ייעודית של 20 מיליון דולר.
דניאל טרגידגו, חוקר מבריטניה המוצב באמזונס, שיתף את ה"גרדיאן" במצוקותיו. הוא קונן, "לראות דולפינים ורודים של נהר הוא פלא באמזונס. לגלות מת אחד זה קורע לב, אבל לראות ערימות של הגופות שלהם? זה קטסטרופלי".
בחזית האנושית, ההשלכות מטרידות באותה מידה. היקף הבצורת העצום עשוי להשפיע על חצי מיליון תושבים עד סוף השנה. מכיוון שנתיבי מים הם שיטת התחבורה העיקרית, מפלס הנהר המתדלדל חסמו אספקה חיונית כמו מזון ומים והשפיעו באופן משמעותי על פעילויות דיג, חיוניות עבור קהילות מקומיות רבות.
הגישה היזומה של מדינת אמזונס כוללת הפצה של מוצרים חיוניים, ממזון ועד מוצרי היגיינה אישית, באזורים מושפעים. המושל ווילסון לימה מבטיח שדרגים ממשלתיים שונים יעניקו תמיכה לעיירות המושפעות. לפי נתונים עדכניים, 15 עיריות מתמודדות עם מצב חירום, כאשר 40 נוספות נמצאות בכוננות גבוהה.
גורם משמעותי המחמיר את הבצורת הזו הוא תופעת האקלים אל ניניו, הידועה במי הים החמים מהממוצע באוקיינוס השקט הטרופי, המשפיעה על דפוסי מזג האוויר העולמיים, ולעתים קרובות מצמצמת את היווצרות ענני גשם. עם עליית הטמפרטורות העולמיות, הבצורת נעשית קשה יותר, ממושכת יותר ותכופה יותר, מה שמזכיר לנו את הצורך הדחוף לטפל בשינויי האקלים.