האו"ם (או"ם) הביעו ביום שישי דאגה דחופה לגבי אסון הומניטרי צפוי באזורים מוכי ציקלון במיאנמר. משלוחי סיוע לא מספקים ומשבר מזון פוטנציאלי הם דאגות מרכזיות בעקבות ציקלון מוקה ההרסני בחודש שעבר . חקלאים שלא יוכלו לשתול יבולים עקב התוצאות עלולים להניע מחסור גדול במזון, הזהיר סוכנות הידיעות AP (AP) .
ציקלון מוקה גבה מחיר קשה ממדינת ראקין במערב המדינה ובאזורים סמוכים, גבה מאות הרוגים והרס אלפי בתים. "ההרס הוא באמת עצום", אמר טיטון מיטרה, נציג האו"ם ביאנגון , העיר הגדולה ביותר במיאנמר. הרוחות האדירות של הציקלון "עקמו מגדלי טלקום, ניתקו מוטות בטון לשניים ועקרו אפילו עצים בני 100 שנה", המשיך.
בנוסף לאובדן של כ-700,000 בתים, גשמים ונחשולי סערה הותירו את מגזרי החקלאות והדיג באזור חורבות, לפי דוחות האו"ם. כמעט שבועיים לאחר שציקלון מוקה גרם להרס, 1.6 מיליון תושבים ממדינות ראקין, צ'ין, מגווי, סאג'ינג וקאצ'ין נותרו זקוקים מאוד לסיוע. מהירויות רוח הרסניות של עד 250 קילומטרים לשעה הרסו בתים, אדמות חקלאיות ובעלי חיים.
טיטון מיטרה הביע את חששותיו הכבדים לגבי מאגרי מזון, שלדבריו "נמחקים לחלוטין". נוסף על הדחיפות, הוא הדגיש כי מקורות המים זקוקים לטיהור מיידי והזהיר מפני עונת המונסון המתקרבת. " יש לתת לקהילה הבינלאומית גישה רחבה לקהילות המושפעות. וזו דרישה מאוד דחופה", הדגישה מיטרה.
האו"ם השיק בקשת פלאש של 333 מיליון דולר עבור מיאנמר בחודש שעבר. בעוד שסיוע מסוים זולג, מר מיטרה הדגיש את הצורך בגישה טובה יותר ובתמיכה משמעותית יותר לאזורים הכפריים של האזור. הוא שיבח כמה תורמים אזוריים שכבר סיפקו תמיכה אך הדגיש את החשיבות של הגברת הסיוע הבינלאומי כדי לענות על הצרכים העצומים.
בעוד מיאנמר ממשיכה להתמודד עם תסיסה אזרחית ואלימות בעקבות הפיכה צבאית לפני שנתיים, מיטרה קראה ל"דה-פוליטיזציה ופירוז" של חלוקת הסיוע. הוא הדגיש את הצורך באישור מרשויות הצבא לתוכנית הפצה שהוצעה כבר, שתאפשר לארגונים בינלאומיים ולשותפיהם בחברה האזרחית לנוע בחופשיות וביעילות רבה יותר. נציג האו"ם הדגיש גם את האיום הממשמש ובא על הפרנסה הכפרית, שכן 1,200 קמ"ר של אדמה הוצפו עקב ציקלון מוקה, וגרמו נזק נרחב לחקלאות ולדיג.
בנוסף לדאגה, הזהירה מיטרה כי מתן הסעד לבדו "לא מספיק". אם התושבים לא יוכלו לשתול גידולי מזון במהלך השבועות הקרובים, "משבר מזון גדול" עלול להיווצר בקרוב. תושבים רבים של Rakhine, שכבר היו בנטל מעוני ועקירה, חיו במצב מסוכן עוד לפני ציקלון מוקה. פעולה מהירה של הקהילה הבינלאומית היא חיונית כדי למנוע מעגל של סבל, הזהירה מיטרה, וקוראת לתגובה איתנה ויעילה למשבר.